T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / YILDIRIM - Naz Özdilek İlkokulu

Gönüllü Okul Gözcüleri Projemiz Devam Ediyor...

Okulumuz Rehber Öğretmeni Eyyub APAK liderliğinde yürütülen Gönüllü Okul Gözcüleri (G.O.G)  projemiz devam etmektedir.

G.O.G.

GÖNÜLLÜ OKUL GÖZCÜLERİ

             

 

            Bildiğimiz üzere okul öğrencilerin yaşam alanı, hayatlarının önemli bir parçasıdır. Bu vesile ile öğrencilerimizin aidiyet ve sorumluluk duygusu ile hareket etme bilinci kazanmaları noktasında gönüllü olan öğrencilerimizin katlarda ve bahçede gezerek okul kurallarına aykırı durumları müşahede ettiklerinde arkadaşlarına nazikçe uyarıda bulunmaları, kendilerinin düzeltebileceği birtakım aksaklıklarda aksiyon almaları ve gereken durumlarda nöbetçi öğretmen veya okul idaresini hemen bilgilendirmeleri beklenmektedir.

 

            Gönüllü öğrencilerimizin gözlem yapacağı yerler okulun sahip olduğu tüm bölümleri kapsayacaktır. Bina giriş – çıkışları, bina katları-koridorları, ön-arka bahçe, kantin gibi okulun tüm bölümlerinde belirli alanlarda makul sayıda öğrencimizin gözlem yapmaları için gözlem alanları – görev dağılımı çizelgesi doğrultusunda yerleştirilmeleri sağlanacaktır.

 

            Ailesi tarafından projeye katılımı konusunda onay verilen ve formu teslim eden öğrencilerimiz plan doğrultusunda ve sırayla haftalık olarak görevlendirilecektir. Takip eden her hafta için yeni öğrencilerimize görev verilecektir. Bütün öğrenciler görev aldıktan sonra sistem başa dönecek ve yeniden görevlendirmeler yapılacaktır.

 

            Gönüllü görevli öğrenciler kişisel ihtiyaçlarını (beslenme, tuvalet) karşılamaktan ödün vermeyeceklerdir. Bu ihtiyaçlarını karşılamaya giderken bir diğer görevli arkadaşı ile iletişim ve yardımlaşma içinde olacaklardır.  Gözlem bölgelerinin tamamen boş kalmasına mahal vermeyeceklerdir.

             

            Gönüllü Okul Gözcülerinin varlığından uygulama öncesi bütün okul haberdar edilecek ve giydikleri okul gözcüsü yeleklerinden ötürü diğer öğrencilere karşı yaptıkları nazikçe uyarılar karşısında kendilerine asla olumsuz bir davranış sergilenmeyecektir ve saygı çerçevesinde uyarıları dikkate alınacaktır.  Bu konuda gönüllü öğrencilerimize Okul İdaresi, Sınıf Öğretmenlerimiz ve Rehber Öğretmen & Psikolojik Danışman tarafından her türlü destek sunulacaktır.

 

            Her hafta Gönüllü Okul Gözcüsü olan öğrencilerimize çikolata ikramında bulunulacaktır. Bir hafta boyunca görevini sürdüren öğrencilerimiz hafta bitiminde törende kürsüye davet edilerek göstermiş oldukları çabadan ötürü tüm okul önünde takdir edilecek ve onurlandırılacaklardır. Ayrıca okulumuzun web sitesinde ve EBA platformunda paylaşılmak üzere görseller alınacaktır.

            Proje sayesinde öğrencilerimiz aralarında yaşanan kavgalarda,  risk teşkil edebilecek davranışlarda ve buna bağlı olarak gelişen kazalarda, gürültü kirliliğinde, çevre kirliliğinde, teneffüste yaşanan diğer kontrolsüz davranışlarda (koridorlarda koşma, kayma, suyu boşa akıtma vb..) gözle görülür; belirgin ölçüde azalma beklenmekte ve daha huzurlu, sükunetin ve disiplinin hakim olduğu bir okul atmosferinin oluşacağı, öğrencilerimizin sorumluluk bilinçlerinin, aidiyet ve empati duygularının gelişeceği öngörülmektedir.

            Proje uygulanmaya başladıktan sonraki süreçte projenin etkilerine dair genel bir değerlendirme yapılabilmesi için öğrencilerimize ve öğretmenlerimize yönelik anket hazırlanması ve ilgili istatistiklerin elde edilmesiyle nesnel bir şekilde projeye duyulan memnuniyete  ilişkin sonuçların ortaya konulması planlanmaktadır.

 

 

            Yukarıdaki açıklamalardan hareketle Gönüllü Okul Gözcülerimizden aşağıdaki davranışları gerçekleştirmeleri beklenmektedir;

 

1.    Koridorlarda çarpışmaları engellemek için koşan öğrencileri nazikçe uyarmak,

2.    Koridorlarda kaymak isteyen öğrencileri nazikçe uyarmak,

3.    Koridorları kirleten arkadaşları nazikçe uyarmak,

4.    Koridorlarda bağrışan öğrencilerimizi daha sessiz olmaları için uyarmak,

5.    Merdivenlerden koşarak inmek isteyen öğrencileri kaza yaşamamaları için nazikçe uyarmak,

6.    Merdiven korkuluğunu kaydırak gibi kullanan öğrencileri nazikçe uyarmak,

7.    Kapıları hızlıca çarpan öğrencileri nazikçe uyarmak,

8.    Tuvaletlerde birbirine su sıçratan öğrencileri sözlü olarak uyarmak,

9.    Muslukların açık bırakılmaması için öğrencilere nazikçe uyarılarda bulunmak,

10.  Koridorlarda birbirine zarar veren veya kavga eden arkadaşlar görüldüğünde ayrılmaları için sözlü uyarıda bulunmak vazgeçmiyorlarsa nöbetçi öğretmene bildirmek, 

11.  Sınıflarda koşuşturan öğrenciler görüldüğünde nazikçe uyarmak,

12.  Öğrenci zili çalınca halen koridorda gezinmeye devam eden öğrencileri nazikçe uyarmak,

13.  Bahçeyi kirleten arkadaşları nazikçe uyarmak, 

14.  Okul eşyasına zarar veren öğrencileri sözlü olarak uyarmak,

15.  Okul bahçesinde birbiriyle kavga eden yahut birbirine zarar veren öğrencileri sözlü olarak uyarmak şayet problem davranışı sürdürmeleri halinde nöbetçi öğretmene bildirmek

16.  Öğrenci zili çalınca bahçede gezinmeye devam eden öğrencileri sınıfa gitmeleri için nazikçe uyarmak,

17.  Risk teşkil edebilecek diğer davranışların müşahede edilmesi halinde ilgili öğrenciyi nazikçe uyarmak ve riskli davranıştan alıkoymak (bahçe teline tırmanma, şişe veya diğer nesnelerle top oynamak, tehlike arz edecek oyunların oynanması gibi)

18.  Nöbetçi öğretmenlerimiz ile işbirliği içerisinde hareket etmek,

19.  Okul Gözcüsü yeleklerini giyinmek ve kendilerini Gönüllü Okul Gözcüleri olarak tanıtmak,

20.  Bahse konu dikkat edilmesi gereken olumsuz davranışlardan kendilerini uzak tutmak ve diğer öğrenciler karşısında örnek davranışlar sergilemek.

26-02-202426-02-202426-02-202426-02-202426-02-202426-02-202426-02-202426-02-202426-02-202426-02-202426-02-202426-02-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.02.2024 - Güncelleme: 26.02.2024 14:54 - Görüntülenme: 85
  Beğen | 1  kişi beğendi